26. Német Nemzetiségi Délután

A Szekcsői Németek Nemzetiségi Önkormányzata immár 26. alkalommal szervezte meg június 3-án hagyományos nemzetiségi délutánját.

A programot először 27 évvel ezelőtt szervezte meg Hetényi Ádám, akkor még iskolai berkeken belül. Az apropót akkor a helyi németek vagyonelkobzásának 50 éves évfordulója adta. Ma már a június 8-i kitelepítéshez igazítjuk minden évben a programot, hiszen ezen a napon emlékezünk meg a II. világháború alatt-, ill. után elhurcoltakról. 

A megemlékezést egy szentmisével kezdtük a katolikus templomban, melyen nemcsak a 75 évvel ezelőtt elűzöttekért, hanem a 300 évvel ezelőtt hazánkba betelepült elődeink lelki üdvéért is imádkoztunk. Ezt követte a koszorúzás a kitelepítési emlékműnél. Köszönjük a megemlékezés virágait Dunaszekcső Önkormányzatának, a Dunaszekcsőért Alapítványnak, Dunafalva-, Bátaszék-, Kaposszekcső- és Szulok Német Nemzetiségi Önkormányzatainak!

A délután a szabadtéri színpadnál folytatódott a már hagyományos kulturális műsorunkkal, melyen a magyar-és a magyarországi németek himnusza után felléptek a helyi óvodások, iskolások, a német nemzetiségi tánccsoport, a fúvószenekar, és vendégeink a szuloki énekkar és a tánccsoport. A színvonalas, szép műsort köszönjük minden közreműködőnek! 

A fellépők közül idén az iskolások műsorát szeretném kiemelni, mivel ők egy országos projektben vettek részt a megemlékezés hetében, melyet az Országos Német Önkormányzat hirdetett meg „Wanderschlüssel” („Vándorkulcs”) címmel. Ez a kulcs idén, a betelepítés 300. emlékévében országos vándorútra indult. A fogadó iskolák vállalták, hogy egy projekt keretében feldolgozzák településük 300 évvel ezelőtti történetét. Iskolásaink a közönséggel is megpróbálták megismertetni az eseményeket, ill. egy kiállítás is készítettek munkájukról, melyet az Örökségházban lehetett megtekinteni.

Idén is kiosztottuk a „Für die Seetscher Deutschen” („A dunaszekcsői németekért”) díjat, melyet ebben az évben Hermann Klárának ítélt oda a képviselő testület. Köszönjük Klári néninek a sok segítséget! 

Nagy öröm volt, hogy ezúttal négy nyolcadikos diákot is jutalmazhattunk a nyolc éves szorgalmas német nyelv tanulásért, a német zenei- és tánchagyományok ápolásáért. Díjazottjaink voltak: Ébert Leila, Hetényi Hédi, Pap Dalma és Treutz Tímea. Szívből gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk nekik a jövőben!

A nap a fellépők és közreműködők megvendégelésével és vidám mulatozásával ért véget, ahol a talpalávalót a Millich zenekar szolgáltatta.

Programunkat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Baranya Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége jelentős anyagi hozzájárulásával tudtuk lebonyolítani. Köszönjük a segítségüket neki is és minden közreműködőnek!

                                                                                                                 Schmidt Gabriella
Szekcsői Németek Nemzetiségi Önkormányzata elnöke

Scroll to Top