Fúvószenekarok minősítő hangversenye Mohács 2023.04.22.

Öt év elteltével a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (LANDESRAT) szervezésében ismét megrendezésre került a fúvószenekarok minősítését szolgáló rendezvény, a Fúvószenekarok Országos Találkozója, melynek ezúttal Mohács adott otthont. A Dél-Magyarországi régióban kilenc csapat vállalta a megmérettetést, azzal a nem titkolt céllal, hogy arany fokozatot érjen el. A Dunaszekcsői Fúvószenekarnak már kétszer is sikerült ezt az elismerést elnyernie, így nem is lehetett más a célkitűzés, mint ismét a legjobbak közt végezni. Komoly erőfeszítést igényelt a felkészülés, és nem is volt zökkenőmentes, mivel a harmincfős létszám miatt nehéz volt összehangolni a próbákat. 

Alföldi Balázs, zenekarunk karnagya folyamatosan azt sulykolta a csapatba, hogy a mércét magasra kell tennünk, mert a szakértő zsűri kritikus szemmel és füllel figyel majd, és csak magas színvonalú muzsikával nyerhetjük el tetszésüket. A minősítőkön a szakmaiságról a zsűriben helyet foglaló zenész szaktekintélyek gondoskodtak: Apaceller György, karnagy, a Pécsváradi Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, a zsűri elnöke, Makovecz Pál, a Budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója, Kaltenecker Gábor hangtechnikus és Fazekas József, a Landesrat zenekari szekciójának (Északi régió) alelnöke. Látván a jelentkező zenekarokat tudtuk, hogy komoly zenei tudást felsorakoztató mezőnybe kerültünk, mint a már korábban kiemelt arany minősítést kapott véméndi Branauer Musikanten, vagy a babarci Bawarzer Dorfmusikanten, a Wemender Blaskapelle, és a Schomberger Dorfmusikanten, valamennyiüknek vérében van a svábmuzsika, valamint a nagy múltú és elismert Mázai Bányász Fúvószenekar, Pécsváradi Városi Fúvószenekar, Babarci Fúvószenekar, és a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar. 

A műsorválasztás sem volt könnyű, a kötelezően előírt Der Wirt polkán kívül marsch, ländler és schnell polka került a repertoárunkba. Az ünnepélyes megnyitót a Magyar Himnusz és a Sváb Himnusz elhangzása után a Landesrat elnöke tartotta, méltatta a rendezvényt, dicsérvén a zenekarok aktivitását a hagyományok őrzését. A hagyományőrző zenekarok, a „dorfmusikusok” kezdték a hangversenyt, professzionális hangzás és előadásmód jellemezte mindegyik produkciót. Alaposan feladták a leckét az utánuk következőknek. Felkészült volt azonban a többi csapat is. Színvonalas, változatos, helyenként virtuóz zenével, új ötletekkel rukkoltak elő. 

A Dunaszekcsői Fúvószenekar hetedik fellépőként került sorra. A lendületes Jugend voran Marsch megadta az alaphangulatot, és oldódott a feszültség a csapatban. A Frauenliebe ländler következett, ezt a számot nemhogy zsűri előtt, de még közönség előtt sem játszottuk. A kötelező Der Wirt polka után a Motoren schnell polkával (gyors polka) zártuk műsorunkat, ami szintén itt debütált. Úgy éreztük, ami benne volt a zenekarban, azt sikerült megmutatni. A zsűri értékelésében örvendetesnek tartotta, hogy három generációs zenekarunk van, és a fiatalok nagyszerűen helytállnak. Továbbá, hogy hagyományőrző muzsikát is játszunk, és nem féltünk nehéz zeneszámokat választani. A zsűri tanácskozása után minden zenekar játszott még két számot a közönség szórakoztatására a gálaműsoron. Az eredményhirdetés nem hozott meglepetést, a Dorfmusik kategóriában indult zenekarok kiemelt aranyat kaptak. A várakozásoknak megfelelően, de nem egyértelműen, a Dunaszekcsői Fúvószenekarnak sikerült harmadszorra is elérni az arany minősítést. Óriási gratuláció a zenekar vezetőjének Alföldi Balázs karnagynak, és a zenekar minden tagjának!

Az arany minősítést elért Dunaszekcsői Fúvószenekar névsora: Alföldi Balázs karnagy, Aranyi Gabriella, Bodó Luca, Ébert Leila, Galambosi László, ifj. Galambosi László, Garai Zsolt, Hegedűs Zsolt, Hermann József, Hetényi Hédi, Holczer Richárd, Kappelmayer Mihály, Kiss-Aranyi Krisztina, Kulutácz Zoltán, Jakab Attila, dr. Ódor Dóra, Pap Dalma, Petrovits Adorján, Petrovits Gergő, Petrovits-Rácz Nikolett, Prucs Lilla, Rumann Gergő, Salamon Gábor, Scheppi Hanna, Schipp Dominik, Szőke Zoltán, Treutz Tímea, Vörös Balázs, Vörös Gergő.  

Scroll to Top