V. Dunaszekcsői Fúvószenekari Találkozó

Ötödik alkalommal került megrendezésre fúvószenekarok találkozója Dunaszekcsőn. Az ötlet kitalálója, Hermann József (Szepi) a fúvószenekar menedzsere így nyilatkozott: „2003- ban testvér települési kapcsolatok keretében, a Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzata meghívására a Sváb-bálon és a Német Nemzetiségi Napon vendégszerepelt a Kaposszekcsői Fúvószenekar, nagy közönségsiker közepette. Ezt követően folyamatosan meghívott vendégeink voltak évről évre. 2010-től már nálunk is működött a zeneoktatás, és negyven év szünet után ismét megalakult a fúvószenekar, javarészt fiatalokból, és községünk idősebb zenészei is csatlakoztak. Így, amikor a Kaposszekcsőiek visszahívtak minket a náluk már hagyománnyá vált fúvószenekarok találkozójára, örömmel teljesítettük a felkérést. Bár műsorunk még egyszerű zeneszámokból állt, a közönség nagy ovációval fogadta, s ez óriási lökést adott zenekarunknak. Innen jött az ötlet, hogy nálunk is meg lehetne szervezni hasonló összejöveteleket.”

Hermanné Märcz Éva a Dunaszekcsői Fúvósok Egyesülete elnöke: „Először is fel kellett mérni a rendezvény anyagi vonzatát, és a lehetséges pénzügyi forrásokat. Meg kellett vizsgálni a pályázati lehetőségeket, a helyi és más számításba vehető támogatásokat. Végül is a pénz összejött, és indulhatott a szervezés. Rendezvénysátor kellett, a zenekarok buszköltségét finanszírozni, vendéglátás, italok, vacsora, ajándékok.”

Milyen szempontok szerint történt a fellépő zenekarok kiválasztása? Hermann József: „Elsősorban ismeretség alapján, mert akkor már sok helyen voltunk fellépni, személyes kapcsolatok is voltak környékbeli zenekarokkal. Zenekarvezetőnk Alföldi Balázs széleskörű ismeretséggel rendelkezett. Nagy örömünkre öt zenekar is elfogadta a meghívást, így 2017 szeptember 2-án szép számú közönség előtt debütált a rendezvény. Olyan sikere lett, hogy innentől kezdve már szinte kötelességünknek éreztük minden évben megrendezni.”

15 óra 30 perckor a zenekarok egymás után négy irányból meneteltek a templomtér felé. Feszes ritmusú indulók, marsch-ok csendülnek fel, a dunaszekcsői zenekar előtt pedig mazsorettek táncoltak. Megérkezés után az öt zenekar és a mazsorettek felálltak a templomtéren. Kolozsvári Gábor (Bátaszék), majd Alföldi Balázs vezényletével elhangzott a Szamosmenti induló, és a Hopfender marsch. 16 órakor aztán a Művelődési Ház udvarán felállított rendezvénysátor megtelt, és az udvaron is sokan összegyűltek. Az idő kitűnő volt, és a hangulat is annak mutatkozott.

Az elsőként színpadra kerülő Kaposszekcsői Fúvószenekar vidám polkával kezdte a műsort. A nyitószám után rögtön Faller János polgármester köszöntötte a résztvevőket, méltatta a rendezvényt. Treutz László konferanszié bemutatta a zenekart, majd folytatódhatott a hangulatos muzsika, amiből Kaposszekcsőn nincs hiány. Két schnell polkával is kirukkoltak a végére. Megadták a kiváló alaphangulatot. Második fellépő a nemrég újjá szervezett Bátaszéki Ifjúsági Fúvószenekar volt. Fiatalságuk ellenére érett, színvonalas muzsikával mutatkoztak be. Műsoruk főleg ismert filmzenékből, világslágerekből áll. Nagy taps volt a jutalmuk. A Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar a kezdetektől fogva meghívott fellépőnk, nemcsak látványos egyenruhájukkal tűnnek ki, hanem a tőlük megszokott professzionális muzsikával, amit vidám hangulati elemekkel, katonás mozgással ötvöznek. Pécs Város Mazsorett Együttese az előző évben is vendégeink voltak, ugyanolyan színvonalas táncokkal tették színesebbé a rendezvényt. Magyaros ruhájukkal, katonás mozgás elemekkel és zsonglőr mutatványokkal kápráztatták el a közönséget. A Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar először vendégszerepelt nálunk. Nagy múltú, sok fiatalból álló csapat. Összlétszámuk kb. ötven fő, ami irigylésre méltó. Számos külföldi fellépés is van a hátuk mögött. Színes repertoárjukban az egyszerű, vidám dallamoktól az összetett hangzásvilágú zenedarabokig minden megtalálható. Az „ínyenceknek” is igazi élményt nyújtottak.

Nagy várakozás előzte meg a Dunaszekcsői Fúvószenekar fellépését, ugyanis nehéz volt „überelni” az előző évi kiválóan sikerült fellépést. Katonás indulókkal való kezdés után lendületes mars-sal folytattuk. A közönség ujjongva, füttyögetve fogadta. Két polkát is játszottunk még, aztán Budai foxok, majd a szokásos világslágerek (Smoke on the water, Sofia, Moskau) ismerősen csengtek a fülekben. Aztán zárásként az elmaradhatatlan Trinklied, végén az énekkel és a koccintással, igazi felszabadult vidámságot hozott nem csak a közönségnek, hanem a zenekari tagok részére is. Vastaps közben mivel a közönség nem mozdult, jöhetett ráadásnak még egy énekes szám, a Dem Land Tirol die Treue, aztán a Bis bald auf wiedersehn, majd Adieu vitéz kis gárdahadnagyom. Amilyen volt a kezdés, olyan volt a befejezés. Vastaps kísérte produkcióinkat.

Ráadásként egy közös produkció következett a két „szekcsői” zenekar előadásában, együtt adták elő a Radeczky Indulót. Kicsit hosszúra sikeredett, de úgy érezzük, senki sem bánta, hogy eljött, legalább is a visszhangok alapján.

A rendezvény fő támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége, a Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzata és a Dunaszekcső község Önkormányzata. Továbbá köszönettel tartozunk minden támogatóknak és mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Köszönet a résztvevő zenekaroknak, és a mazsorett csoportnak, akik színvonalas műsorral szórakoztatták a közönséget. 

Jövőre ismét találkozunk!
A műsorról készült videofelvételek megtekinthetők a You Tube-on az Erszény videók közt „2022.08.27. Dunaszekcső – Fúvószenekari Találkozó” cím alatt. https://www.youtube.com/watch?v=rVWtN0-RnkM

Scroll to Top